Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού με την Άννα Καραμήτσου, Studio Seli Kanou

H παράστασή μας 18/6/2013
18 Ιουνίου 2013
Η παράστασή μας “Les Sylphides & Τα διαμάντια του Broadway” Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 στο Θέατρο Αθήναιον
20 Ιουνίου 2014

Σεμινάριο Αφρικάνικου Χορού με την Άννα Καραμήτσου, Studio Seli Kanou

Συνοδεύει στα κρουστά ο Αντώνης Παπαδόπουλος

Ο αφρικάνικος χορός στην παράδοση αλλά και στην τεχνική του χρησιμοποιεί γυμνά πέλματα και την περιοχή του στέρνου. Το στέρνο είναι η περιοχή του σώματος όπου «κρατάμε» όλα τα έντονα συναισθήματα και τις εντάσεις μας. Κινώντας το στέρνο μέσα από τον αφρικάνικο χορό οδηγούμαστε στο ξεμπλοκάρισμα τυχόν συσσωρευμένων συναισθημάτων, απελευθερωνόμαστε από το «κράτημα» αυτό με επακόλουθο να αναπνέουμε καλύτερα και να αισθανόμαστε πιο «ελαφρείς».

Ο αφρικάνικος χορός βοηθά στην αποβολή του άγχους/στρες και προκαλεί ευεξία. Ο αφρικάνικος χορός είναι οργανικός χορός και απευθύνεται σε όλα τα σώματα (σωματότυποι) και όλες τις ηλικίες. Είναι απλός και προσιτός και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του. Χαρακτηρίζεται από ρυθμικότητα, εσωτερικό ρυθμό και επανασύνδεση με το σώμα και τη γη, είναι ένας ευφορικός χορός που τονώνει την αυτοπεποίθηση μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Ο αφρικάνικος χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα αφρικάνικα κρουστά. Ο ήχος των κρουστών, και συγκεκριμένα ο ήχος του Djembe παραπέμπει στους χτύπους της καρδιάς και χτίζει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα γεμάτη πολυρυθμίες και γήινους παλμούς που σε συνδυασμό με τα γυμνά πέλματα, προκαλεί την ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος. Ο συνδυασμός της πολυρυθμίας με την κίνηση προκαλεί ευφορία και απόλυτη ένωση στην συνολική συνύπαρξη μουσικών και χορευτών.

Η Άννα Καραμήτσου είναι σολίστ, χορεύτρια, χορογράφος, καθηγήτρια χορού, τραγουδίστρια και repetitrice σε ομάδες χορού και θεάτρου. Ασχολείται με τον αφρικάνικο χορό από το 1993 και διδάσκει από το 1997. Έχει συμβάλλει στην εκπαίδευση συνοδείας του αφρικάνικου χορού με αφρικάνικα κρουστά. Είναι μέλος πολλών καλλιτεχνικών ομάδων και της Σχολής Αφρικάνικων Παραδοσιακών Κρουστών και Χορού των Sega Sidibe και Mamadou Kante, στη Μπαμακό, στο Μαλί (Δ.Αφρική). Το 2007 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα «STUDIO SELI KANOU».

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι μουσικός και καθηγητής μουσικής. Έχει ασχοληθεί με ελληνικά και ανατολίτικα παραδοσιακά κρουστά με δασκάλους τους Μιχάλη Κλαπάκη, Okay Temiz, Glen Velez, Misirli Ahmed κ.ά. Ασχολείται με τα αφρικάνικα κρουστά από το 2001, μαθητεύοντας με Αφρικανούς δασκάλους σε Ευρώπη και Αφρική. Συνεργάζεται μόνιμα από το 2003 με την Άννα Καραμήτσου. Το 2004 ιδρύουν την Ομάδα Αφρικάνικου Χορού και Κρουστών «Seli Kanou». Έχει συνεργαστεί σαν solo percussionist αφρικάνικων κρουστών με μουσικές και θεατρικές ομάδες. Το 2004 έλαβε μέρος στην Τελετή ΄Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Σπουδάζει κλασικά κρουστά στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου με καθηγητές τους Κωνσταντίνο Βορίση και Κωνσταντίνο Θεοδωράκο. Διδάσκει αφρικάνικα κρουστά από το 2004 σε μορφή σεμιναρίων και από το 2007 σε σταθερή βάση στη Σχολή αφρικάνικου χορού, μουσικής & τεχνών, Studio Seli Kanou, στην Αθήνα.