Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τη Νίνα Δίπλα

H παράστασή μας 18/6/2013
18 Ιουνίου 2013

Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τη Νίνα Δίπλα

Η μέθοδος της Νίνα Δίπλα, εμπνευσμένη από τις διδαχές της Folkwang Hochschule-Pina Bausch, εστιάζει στο βάρος, την ενέργεια, την αναπνοή και την ποιότητα της κίνησης. Ο χορευτής πρέπει να προβάλει τη δική του αλήθεια, να αφουγκραστεί ουσιαστικά το σώμα του, ώστε να αποβάλει κάθε τάση μίμησης.Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται πρακτικά με τον χορό και το θέατρο. Θα εξερευνήσουμε τη σημασία του χρόνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τον παρατηρήσουμε κατά τη διαδικασία της δημιουργίας. Θα εστιάσουμε στην εσωτερική ακοή μας κατά τη διάρκεια της δράσης την ώρα του τεχνικού μαθήματος.

Η Νίνα Δίπλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1980 ως το 1985 υπήρξε μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής. Ξεκίνησε κλασικό χορό με την Άσπα Φούτση, συνέχισε με τον Daniel Lommel κι έπειτα σπούδασε στο Εθνικό Κέντρο Χορού Rosella Hightower των Καννών. Σε ηλικία 17 ετών υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια σπούδασε στην Folkwang Hochschule του Essen, απ’ όπου έλαβε το δίπλωμά της το 1993. Έγινε μέλος του Folkwang Tanz Studio (FTS) και δούλεψε μεταξύ άλλων για την Pina Bausch, με την οποία χόρεψε στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης».

Από το 1999, συνεργάζεται ως ερμηνεύτρια με διάφορους χορογράφους, συνθέτες και σκηνοθέτες. Εργάστηκε ως βοηθός χορογράφου στο Tanz Wuppertaler Theater (Pina Bausch) για την επανέκδοση του «Tannhäuser». Η Νίνα ζει σήμερα στο Παρίσι. Έχει λάβει το Κρατικό Δίπλωμα Παιδαγωγικής και διδάσκει στην ERAC (Σχολή Δραματικής Τέχνης των Καννών) ως καθηγήτρια χορού. Διδάσκει επίσης στο Centre National de la Danse του Παρισιού και της Λυόν, στο Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse της Λυόν, στη « Ménagerie de Verre » στο Παρίσι, στο Studio Kelemenis, στην ομάδα του Philippe Saire στη Γενεύη, στην ομάδα της Christiane Blaise, στο Centre Chorégraphique της Tours και κάνει σεμινάρια στο εξωτερικό (Γερμανία, Ελλάδα, Σλοβενία).

Το 2006, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Μαρία Γυπαράκη για την όπερα «Η Αριάδνη της Νάξου», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Πάτρας (Ελλάδα).

Το 2006, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Anne Alvaro για την παράσταση «Esprit-Madeleine», που παρουσιάστηκε στο Théâtre National de Chaillot, και για το «Troïlus et Cressida» που ανέβηκε στο «Maison de Maria Casarès» στην Alloue και το 2007 στο CDD στο Montreuil.

Το 2007, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Jean-Pierre Vincent για την παράσταση «Une Oréstie » που ανέβηκε στο Théâtre de l’Aquarium (Cartoucherie, Paris).

Το 2007-2008, μετά την συμμετοχή της στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Colina », έγινε σαφής η ανάγκη της να συνεχίσει να δουλεύει πάνω στη χορογραφική δημιουργία.

Έχει παρουσιάσει το ντουέτο « STOL » (πρώην «Gravity»), που στεγάστηκε στη Μασσαλία (στο Τhéâtre les Bernardines) και σήμερα φιλοξενείται στο Centre Chorégraphique της Orléans (J.Nadj).

Το 2007-2008, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Claudia Stavinsky :

Για την παράσταση «Jeux Doubles» που παρουσιάστηκε στο Théâtre des Célestins στη Λυόν.

Για την παράσταση «La boite à Zouzous», κονσέρτο με την Orchestre National της Λυόν.

Το 2010 δουλεύει πάνω σ’ ένα καινούριο project για 12 χορευτές με τίτλο  «ΚΥΜΑ» κι ένα SOLO με τίτλο « Une attraction invisible »και συνεργάζεται με την  «École du CCN Roubaix, Carolyn Carlson» ως guest χορογράφος για το 2010- 2012.

Το 2012-2013 δουλεύει σε residence στο χορογραφικό κέντρο του Josef Nadj για το Solo “ROSA”, το οποίο παρουσιάζει στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασια<

Το 2013 συνεργάζεται  ως χορογράφος με το “Αntagon Theater Action” στην Φρανκφούρτη για την παράσταση “FAUST 3” και με τους μουσικούς Arthur H , “TRYO” .

‘Εχει προσκληθεί στη Γαλλία (CND, διάφορα CCN) και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Καναδά, Ελλάδα, Σλοβακία, Iταλία, Ιαπωνία, Περού, Αργεντινή, Γερμανία, Σερβία, Χιλή, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία, Κορέα) ως χορογράφος και παιδαγωγός.